ΛΥΡΟΠΙΤΑ (ΕΥΒΟΙΑΣ)
2012-09-18 01:34
ΛΥΡΟΠΙΤΑ
(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΓΕΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ)
Πίτα από λύρα, κολοκύθα ονομαζόμενη έτσι από το σχήμα της (αχλαδόσχημο),το είδος της κολοκύθας αυτό το έφεραν στην Εύβοια ,μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 1 κίτρινη μέτρια κολοκύθα
- ½ κιλό ρύζι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- κανέλα
- δυόσμο
- αλάτι
- 1½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
- 1 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση
- Κόβουμε την κολοκύθα και την ξύνουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με το αλάτι στο σουρωτήρι από το βράδυ για να βγάλει τα νερά της.
- Την άλλη μέρα, προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να φουσκώσει (γύρω στις 2 ώρες).
- Αλείβουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Αναμιγνύουμε το μείγμα (κολοκύθα-ρύζι) με την κανέλα, τη ζάχαρη, το δυόσμο και το λάδι και τα τοποθετούμε επάνω στα φύλλα.
- Μετά το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1- 1½ ώρες.
Συνταγή από Μαρία Μαραγιάννη